Blog Zapisi

Kaj imajo skupnega naša čustva, dihanje in bolečina znotraj medenice?

Kaj so čustva veva obe, kajne? Kaj je dihanje prav tako. Bolečina znotraj medenice? Predvidevam, da veš o čem govorim. Tudi sama jo zelo dobro poznam.


Ali mi znaš odgovoriti na vprašanje – kako dihaš?

Dihaš skozi nos, ali skozi usta? Je tvoj dih globok, plitek, hiter, počasen? Kaj ti vzame dih? Navdušenje, vzhičenost, strah? Kako se tvoj dih spremeni ob takšnih intenzivnih čustvih?

Še kot otroka so nas učili, da je za zadostno količino kisika v krvi potrebno globoko dihanje. Pa globoko dihanje resnično v naše telo prinese več kisika in posledično vodi v boljše zdravje? Nikakor. Temu lahko rečeva čezmerno dihanje oz. hiperventilacija, kar vodi v pomanjkanje ogljkovega dioksida v telesu in posledično pomanjkanje kisika v celicah. Ogljkov dioksid pa je ključen pri tem, da tvoje rdeče krvničke kisik lahko oddajo v celice. Tako so celice oskrbljene s kisikom, so zdrave in telo lahko dobro opravlja svojo nalogo.

Ena od prvih reakcij telesa ob pomanjkanju tega ključnega plina je zakisanost, kar sproži domino efekt. Na kratko, sluznica v nosni votlini se zadebeli in vname, zaprejo se lahko dihalne poti, zožajo se krvne žile, pride do povišanja krvnega tlaka in s tem krhkih sten žil. V obrambo imunski sitstem izloči holesterol, s katerim premaže stene žil, saj želi preprečiti npr. anevrizmo, infarkt, itd. Žile tako postanejo lepljive in idealno mesto, da se nanje prilepi vsa nesnaga. To je eden izmed scenrijev oz. začetek verige rušenja ravnovesja v tvojem telesu.

Dihanje skozi nos, ki je plitko in počasno je tisto, ki vodi v zadostno oskrbo telesa s kisikom.

Paziti je potrebno, da je vdih krajši od izdiha, ter da na koncu izdiha naredimo krajši premor oz. pavzo. Takrat pride do višanja nivoja ogljkovega dioksida znotraj tvojega telesa. Takšno dihanje izredno nahrani telo s kisikom, te umirja, regernira in sprošča. Odplakne iz telesa vse tisto, kar ti ne služi več.

Več kot dragoceno in ključno za tvoje zdravje in dobro počutje je dihanje skozi nos. Kako se lahko tega lotiš kar takoj?

Tako da najprej ozavestiš svoj dih. Potem pa počasi, v meri ki ti jo narekuje telo, prični spremeninjati svoj vzorec dihanja. Prični dihati skozi nos. Kadarkoli, mogoče najprej doma, ko imaš malce časa zase ali na sprehodu. V začetni fazi pride do reakcij, kot so povečanje sluzi v nosni votlini, pekoči sinusi. Ko boš že malce poduhala nov način dihanja pa začni z vadbo.

ZDRAVILNA METODA DIHANJA OZ. HRANA NA NA CELIČNI RAVNI

  • Udobno se namesti in zravnaj hrbtenico.
  • Sprosti telo. V kolikor imaš težave s sproščanjem, za nekaj sekund napni vse mišice na telesu, kolikor močno zmoreš (noge, roke, trebuh, stopala, dlani, obraz, rit,. ) in nato sprosti.
  • Prični z dihanjem, skozi nos. To pomeni, da oba, vdih in izdih potekata skozi nos.
  • Dihaj s trebušno prepono, v trebuh. Prsni koš naj se ne premika.
  • Vdih je plitek, nekje 2 l volumna (polna kapaciteta je 6 l zraka) in počasen.
  • Vdihu takoj sledi izdih, ki je daljši.
  • Na koncu izdiha sledi pavza, kjer izdih zadržiš.
  • Nato ponovno sledi vdih.
  • Vdih/izdih/pavza naj si sledijo v 4,5,1 oz. 3,6,1 sekundah. To pomeni npr. da 4 s vdihuješ, 5 s izdihuješ in pavza, ki sledi traja 1 s. Kasneje poslušaj svoje telo in prilagodi dih svojim potrebam.

Po cca. 2 min se bo pojavila želja po zraku. To stanje potemu z dihanjem vzdržuješ 15 min. Če ti je pretežko, lahko narediš tudi 3 x 5 min.
Pazi, da bo dihanje umirjeno, nikoli na silo. Vse naj teče gladko.

Takšno dihanje je izredno dobrodošlo, ko se želiš umiriti in v telesu spodbuditi regeneracijo. Umirila boš svoj živčni sistem, izboljšala cirkulacija krvi, limfne tekočine in kraniosakralne tekočine. Tako boš vplivala tudi na področje bolečine in tkiva bodo hitreje okrevala.

Kot reakcije se lahko pojavijo bolečine v določenih predelih telesa, glavobol, povečanje izločanja sluzi skozi nosno votlino … Vse to je dobrodošlo, saj se PH krvi uravnava, nos se vključi in prične delovati, kot bi moral že od nekdaj. Pusti in spusti ☺.

Ozavesti, pusti in spusti je tisto, kar je potrebno, ko govoriva o čustvih.

O čustvih, ki so bolj kot ne, bila intenzivna in lahko izvirajo še iz tvojega otroštva, obdobja odraščanja. Ker niso bila dovoljena oz. sprejemljiva, si jih potlačila, shranila v svoje telo, v svoja tkiva.

Tvoji možgani so se naučili, da določena čustva ogrožajo tvoje dobro počutje. Ko se povno soočiš z določenim čustvom, te bodo možgani zaščitili, pred temi čustvi tako, da jih bodo nezavedno potlačili. To storijo zelo prefinjeno in sicer tako, da ustavijo čustveni tok. Pa imava blokado, saj energija v tistem predelu telesa ne teče. Čustvena energija tako ni pretočna. Tkiva tako gredo v tenzijo, katera se s časom povečuje in povzroča kronično bolečino, kateri nisi kos niti z vsakodnevnimi razteznimi vajami.

Ko pride do tega, veva, da so čustva tista, ki so vzrok tvoji bolečini. Raztezne vaje, gibanje, fizikalna terapija v takšnem primeru ne bodo imela polnega učinka. Vse dokler ne boš zavihala rokavov in čustva ozavestila, jih sprejela in tako sprostila energijo v zakrčenem predelu telesa.

Različne vrste čustvenih napetosti, vključujoč tiste, ki so povezane s preteklo nosečnostjo, splavom ali spolnimi težavami, so tiste, ki laho pripeljejo do bolečin v področju spodnjega dela trebuha.

V takih primerih, je tvoja maternica izgubila svoje izvorno gibanje in svojo lego. Poleg maternice pa svoje gibanje lahko izgubijo tudi tvoji jajčniki, ali celo jajcevodi.

Dalj časa trajajoča anksioznost je tista, ki močno vpliva nanje. Vodi lahko v bolečino znotraj medenice, premenstrualni sindrom, bolečo menstruacijo, bolečino v ledvenem delu hrbtenice, neplodnost, napetost oz. tenzijo v spodnjem delu trebuha, zaprtje, napihnjenost, povečanje telesne teže, ciklično zatekanje in psihološke spremembe, kot so hiperanksioznost, razdražljivost in depresija.

Kaj ti lahko pomaga pri navedenih težavah?

Visceralna manipulacija, o kateri sem že pisala, je tista ki lahko zelo učinkovito pomaga tvoji maternici, jajčnikom in jajcevodom do ponovnega ravnovesja. Napetosti bodo popustile, bolečina se bo zmanjšala oz. bo izzvenela.

Kje pa lahko začneš sama? Pri dihanju, seveda.

Na kratko imaš bistvo predstavljeno zgoraj. Ker pa vem, da si že zavihala rokave in se veseliš sprememb na področju svojega počutja, samo dihanje pa je vendarle bolj kompleksno, te vabim, da spremljaš mojo spletno stran. Že to poletje bom zate pripravila individualno delavnico, kjer boš dobila vse potrebno znanje za dobro predihano in pretočno telo.

Medtem pa poskrbi za vsakodnevno gibanje in zdravo prehrano.

Naj ti bo poslušanje svojega telesa nov izziv. Opazuj, kako se počutiš v določeni situaciji, kako se odzivaš na dražljaje iz okolja, v kakšnem stanju je takrat tvoje telo. So mišice zakrčene, so ramena dvignjena, tvoj prsni koš zavzema položaj zaprte školje in si sključena naprej? So bremena težka, je žalost izjokana? Kakšne so tvoje misli, jih lahko preusmeriš?

To so le smernice, ki ti bodo pomagale pri odkrivanju in zaznavanju svojega telesa. Fizičnega, psihičnega in mentalnega. Vse kar boš odkrila, bo več kot dobrodošlo, ko se bova skupaj učili pravilnega, zdravilnega in krepčilnega diha.

Se veselim, da skupaj zadihava.