Blog Zapisi

Pravilno dihaj & izgubi odvečne kilograme

Te zanima kako je dihanje povezano s prehranjevanjem? Kako lahko s pravilnim dihanjem izbubiš odvečne kilograme in kako je to sploh mogoče? Potem si le vzemi nekaj minutk časa in preberi članek do konca.

Te zanima kako je dihanje povezano s prehranjevanjem? Kako lahko s pravilnim dihanjem izgubiš odvečne kilograme in kako je to sploh mogoče? Potem si le vzemi nekaj minutk časa in preberi članek do konca.

O tem, kaj je dobro oz. zdravo jesti in kaj ne, je napisanih že ogromno knjig. Diet je toliko, kot listja v jeseni. A zakaj se nobena ne obnese? Mogoče je skrivnost v pravilnem dihanju? To je vprašanje, ki se poraja.

Bi bilo potrebno v shujševalne programe vključiti tehnike dihanja?

Brez hrane lahko zdržimo nekaj tednov, brez vode nekaj dni, a brez zraka le nekaj minut. To pomeni, da je dihanje na vrhu seznama v smislu preživetja. Danes se vsi, od strokovnjakov za zdravje, športnikov in tudi tistih, ki se s športom ne ukvajajo, posvečajo bolj hrani kot pa dihanju.

Preden ti razkrijem skrivnost, kako dihanje vpliva na prehranjevanje, te želim spoznati s kratico BOLT. Ti je poznana? Gre za okrajšavo besed Body Oxygen Level Test. Pri tem testu gre za preizkus ravni kisika v posameznikovem telesu. Test je preprost, varen, zanj ne potrebuješ nobenega orodja in ga lahko izvajaš kadarkoli.

Želiš izmeriti svojo raven kisika v telesu zdaj, ta trenutek?

  1. Pripravi štoparico. Vdihni skozi nos in neprisiljeno izdihni skozi nos.
  2. S prsti stisni nosnici, da onemogočiš vstop zraka v pljuča.
  3. Stisni štoparico. Drži v izdihu, dokler ne začutiš želje po vdihu ali ne začutiš prvih znakov, ki ti jih sporoča telo, da zadihaš. Lahko se pojavi želja, da pogoltneš slino, lahko te stiska v grlu, mogoče boš prvo začutil stiskanje dihalnih mišic v trebuhu ali vratu. Telo ti bo na tak način sporočilo, da dihaj naprej.
  4. Spusti nosnici, ustavi štoparico in dihaj naprej skozi nos.
  5. Dihaj normalno, umirjeno in počasi.

Ne pozabi, da pri tem testu ne gre za to, koliko časa lahko zdržiš brez zraka. Test ti bo pokazal čas, v katerem se tvoje telo odzove na pomanjakanje zraka. BOLT za človeka, ki redno vadi s srednjo intenzivnostjo, je približno 20 sekund. Pri nižji vrednosti, kar je odvisno tudi od genske zasnove, ima človek verjetno težave z zamašenim nosom, kašljanjem, sopenjem, motnjami spanja, smrčanjem, utrujenostjo in pretirano zadihanostjo med telesno vadbo.

Idealna vrednost BOLT za zdravega človeka je 40 sekund. Tako je izkoriščen celotni človekov potencial.

Zakaj ti pripovedujem o tem? Zato ker s pravilnim dihanjem, treningom dihanja lahko izboljšaš svojo vrednost BOLT in že boš opazil spremembe pri apetitu. S pravilnim dihanjem in dvigom BOLT na 40, si boš spremenila življenje. Izguba apetita in normalizacija teže sta prvi posledici zvišane vrednosti BOLT. Poleg tega bo tvoja kri imela normalen pH.

O pravilnem dihanju sem že pisala in te vabim, da si prebereš moje pretekle zapise:Si bila kdaj pozorna na to, kako pretežki ljudje dihajo?

Naj ti povem, da ponavadi dihajo slabo, velikokrat vzdihujejo in dihajo čezmerno, skozi usta in z zgornjim delom prsnega koša. Zaradi odvečnih kilogramov dihajo globlje, tako med telesno vadbo, kot med počitkom. Ogljikov dioksid je ključen pri uravnavanju pH krvi. Kisla kri, s pH-jem pod 7,35, povzroča globoko dihanje.

Razlog je v tem, da se telo želi znebiti odvečenega kislega ogljikovega dioksida. Vsa predelana hrana in hrana, ki ustvarja kislino, nas prav tako zakisa. Zakisanost pa vodi, kot že rečeno, v globje dihanje in povzroča napihnjenost, utrujenost in odvečne kilograme.

Kot veš ima vsaka medalja dve plati. Tudi druga plat je zanimiva in nič kaj koristna za tvoje telo. V primeru, da kronično pregloboko dihaš, tvoje telo pri izdihu izloča preveč kislega ogljikovega dioksida. Posledično se zviša pH krvi nad 7,45 in le-ta postane alkalna. Nič hudega če pregloboko dihaš le kratek čas, saj ob plitkem dihanju telo ponovno nabere dovolj ogljkovega dioksida in pH krvi se uravna. Raven ogljkovega dioksida pa se zmanjša za dlje časa in pH krvi se ne more normalizirati, v kolikor kronično čezmerno dihaš.

Povsem mogoče je, kar je tudi ena od hipotez, da telo želi predelano hrano in hrano, ki ustvarja kislino, saj želi da se pH krvi uravna. Uravnan pH krvi kot že veva, pa je ključen za naše zdravje. Pa lahko govoriva o zdravju, medtem ko pridno nabirava odvečne kilograme? Ko v najino telo vnašava predelano in nezdravo hrano? Tu ti pustim prostor za razmislek.

Strokovnjaki nam svetujejo, naj jemo hrano, ki deluje alkalno, kot je sadje in zelenjava.

Izogibajmo pa se tisti, ki povzroča zakisanje telesa. Tu izpostavljajo predvsem živalske beljakovine, žita in predelano hrano. Obe veva, kako težko se je izogniti skušnjavi po predelani in sladki hrani. Kaj pa če obstaja način, da se znebiš želje po nezdravi hrani?

Je to sploh mogoče?

Dokazano je, da obstajajo ljudje s slabimi dihalnimi navadami, ki so povečali svoj BOLT za vsaj 10 sekund in so spontano začeli jesti bolj zdravo in so opustili predelana živila.
Če želiš izgubiti odvečne kilograme, je nujno da prekineš začarani krog hrane, ki povzroča kislost in povečanega volumna dihanja. Pravilno dihanje je tisto, s katerim lahko vplivaš na svoj apetit in posledično na svojo telesno težo.

Torej je mogoče. Mogoče je, da s pravilnim dihanjem poskrbiš za zdravje svojega celotnega telesa. Izguba odvečnih kilogramov bo več kot pozitivna posledica tvojega dihanja.

Naj bo tvoj dih počasen, plitek in umirjen, bikinke pa eno številko manjše. 🙂