Blog Zapisi

Bolečina v križu med nosečnostjo: je kriva okrogla vez?

Ja, za bolečino v križu med nosečnostjo, je lahko kriva okrogla vez. Strokovno se ta vez imenuje Round Ligament kar zveni mnogo bolj učeno, kajne?

Ja, za bolečino v križu med nosečnostjo, je lahko kriva okrogla vez. Strokovno se ta vez imenuje Round Ligament kar zveni mnogo bolj učeno, kajne?


Čisto preprosto povedano, gre za vez, ki podpira tvojo maternico. Sega od zgornjega dela oz. fundusa maternice pa vse do mons pubisa. Mons pubis najdeva na spodnjem delu trebuha in prekriva sramno simfizo, vlaknasto-hurstančni sklep, ki leži med obema sramnima kostema.

Zakaj prav ta vez lahko povzroča bolečine?

Zato, ker se med nosečnostjo raztegne. Postane širša in daljša, da lahko podpira maternico, katera se z rastjo otročka veča. Običajno se to zgodi po 13 tednu nosečnosti.

Si vedela, da je maternica pred nosečnostjo velika kot pomaranča, ob koncu nosečnosti pa kot lubenica? Potem si lahko predstavljaš o kakšnem raztegu vezi govoriva.

Kako in kdaj boš občutila bolečino, za katero je vzrok raztegnjena okrogla vez?

Hiter zateg vezi ob nenadnem gibu bo lahko povzročil nenaden in hiter občutek zbadanja. Bolečina bo ostra, kratkotrajna, spominjala bo na krče v trebuhu. Lahko se bo pojavila na eni ali obeh straneh trebuha. Občutila jo boš lahko tudi v predelu kolkov ali dimljah. Sama bolečina pa lahko seva tudi v ledveni del hrbtenice oz. križ. Bolečino bo lahko izzvala tudi telovadba in pa hitri gibi kot so kihanje, kašelj, smeh, obračanje v postelji ali hitri dvig, npr. iz stola ali fotelja.

Poleg nosečnosti lahko okroglo vez prizadenejo tudi:

Endometrioza
V primeru, da se razvije v ali na tej vezi. Endometrioza lahko vodi do bolečin znotraj medenice, lahko zmoti menstrualni cikel ali povzroča neplodnost.

Round Ligament varikoze
Gre za krčne žile, katere se lahko razvijejo na tej vezi med nosečnostjo, najpogosteje v drugem trimesečju. Lahko povzročijo bolečine in otekanje in zlahka jih zamenjamo za hernijo.

Kaj ti lahko svetujem, v kolikor si ena izmed “srečnic” z Round Ligament bolečino?

Ligament oz. vez bo v tem primeru občutljiva na dotik. Poskušaj jo zatipati na vrhu sramne kosti, na mons pubisu. Čutila jo boš kot struno. Ko jo zatipaš, nekaj časa bova rekli temu brenkaj na to struno. To naredi na obeh straneh, tako na levi kot na desni. Če se spomniš zgoraj, sva omenili, da sta vezi dve. Ena je na levi strani maternice, druga na desni strani. Ob vsakodnevni vaji, se bo vez malce zmehčala in zmanjšala bolečino.

  • Plavanje je odlično, predvsem v času nosečnosti. Zmanjša se pritisk in gravitacija na okroglo vez, kar vpliva na zmanjšanje bolečine.
  • Izvajaj blage raztege medenice in kolkov
  • Prenatalna joga je odlična v času nosečnosti
  • Privošči si toplo kopel in počitek
  • Predvsem pa poslušaj svoje telo in seveda upoštevaj navodila svojega ginekologa. Svetoval ti bo, kaj je zate in za otročka priporočljivo, koristno in varno.

Na koncu lahko dodam, da v kolikor bolečina ne popusti, ti srčno priporočam, da me obiščeš in začneva izvajati manualno terapijo z visceralno manipulacijo. Tvoje telo bo zadihalo in ti boš lažje prebrodila preostale mesece nosečnosti.

Pokukaj na vse ostale vsebine na tej strani ali me pokliči na 040 224 440 in bova skupaj našli rešitev za tvoje bolečine.